geestelijk verzorger en begeleider.

Professionaliseren in kerk en welzijnswerk

Trainer en Adviseur Alie Ruiter

Versterkt netwerken in de kerk en haar omgeving!

Training, begeleiding en advies aan professionals en vrijwilligers in kerk- en welzijnswerk

INSPIRATIE

Hoezo met lef?

Met lef….. dat klinkt iets te stoer bij een kerk……. Hoewel ‘iets stoer’ redelijk bij mij past, heeft deze omschrijving van mijn werkzaamheden juist een kwetsbaar karakter.

Vanuit het Hebreeuws wordt het woord ‘hart’ met ‘lev’ vertaalt. In de afgelopen jaren kreeg deze combinatie van ‘lev & lef’ voor mij een speciale betekenis. Jarenlang leefde ik voornamelijk op ‘lef’, vanuit mijn hoofd, mijn wil, op overleving. Mijn hart had ik grotendeels uitgeschakeld vanuit de overtuiging dat deze niet goed genoeg zou zijn, mijn kwetsbaarheid mij zou tegenwerken in alles wat ik dacht te moeten doen en volhouden…… Niet heel vreemd dat er uiteindelijk een burn-out je opwacht. Eindelijk de rust en ruimte om naar jezelf te kijken en leren zien dat jezelf over allerlei muurtjes duwen wellicht effectief maar niet altijd constructief is.

Een heel proces van leren met acceptatie naar mijzelf en mijn eigen hart te kijken en uiteindelijk aanvaarden wie je (geworden) bent. Een uitdaging waarvoor ik in ieder geval een flinke portie lef nodig had…..

Gelukkig blijkt jezelf tegenkomen niet de confrontatie waar ik zo bang voor was, het was eerder een verrassende ontmoeting met mijzelf. Zo’n leuke oude kennis die je al heel lang uit het oog verloren was, een thuiskomen bij jezelf. Groeien in authenticiteit.

Een tijd lang heb ik gedacht mijn bedrijf op te moeten geven. Tot ik, te midden van de scherven van mijn leven, zag wat een aantal oude dromen waren nog in tact. Wat minder trots en meer kwetsbaarheid dan daarvoor, maak ik een doorstart met dat wat God mij gegeven heeft. Een passie voor kerken in de samenleving, een kerk die haar deuren opent en zelf de wijk ingaat, mensen ontmoet, uitdeelt van wat zij ontvangen heeft en verwelkomt wie op haar weg komt.

Dit proces heeft tijd gevraagd en inmiddels ben ik dankbaar dat dit proces door blijft gaan. Acceptatie van de gebrokenheid in mijn hart en het lef om de scherven in mijn leven te schuren zodat ze mij en anderen niet beschadigen.

Dit was mijn proces, jouw proces en zoektocht is anders, maar ik geloof in herstel van ons hart en dat delen vanuit onze kracht en kwetsbaarheid verbindingen maakt die de samenleving nodig heeft.

Ik geloof in mensen die met ‘hart & lef’ de vrede voor de stad of wijk zoeken en zo Gods liefde zichtbaar maken!

Share this post